Γιατί περισσότερα “Google reviews” προσελκύουν περισσότερες άμεσες κρατήσεις στο ξενοδοχείο σας

“Οι μετρήσεις και το σκορ των ‘Google reviews’ συνυπολογίζονται στην κατάταξη της επιχείρησής σας, στα τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης: περισσότερες αξιολογήσεις και θετικές βαθμολογίες έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να βελτιώσουν την κατάταξη μιας επιχείρησης στα αποτελέσματα αναζήτησης στην περιοχή της.”
(Πηγή: Google)

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων μηνών έχουν κάνει πολλούς να σκέφτονται το “Μέλλον” και, απ’ τη στιγμή που οι περισσότερες εκδόσεις γράφουν προβλέψεις για το άγνωστο, …”εύρηκα”! Η απαλοιφή των μεσαζόντων (οποιωνδήποτε κάνουν κέρδος απ’ τη μεταπώληση), απ’ τις διάφορες βιομηχανίες, θα είναι σύντομα γεγονός! Χωρίς κάτι το απρόβλεπτο, αυτό θα συμβεί στην εποχή που διανύουμε -διότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να έχει λόγο να πληρώνει αμοιβή στο Booking.com και, την ίδια στιγμή, να δίνει μικρότερες τιμές στους tour operators.

Παρ’ όλα αυτά, εάν δεν είστε ο επαγελματίας που επιθυμεί να περιμένει μέχρι αυτή η ουτοπική πραγματικότητα να συχρονιστεί με το παρόν (αλλά είστε ο τύπος επαγγελματία που απλά θέλει να έχει το πλεονέκτημα του να βρίσκεται μπροστά απ’ την εποχή του, κάνοντας τη δουλειά του με απλό τρόπο), τότε σίγουρα αντιλαμβάνεστε πως οι καλύτερες -αν όχι οι μοναδικές- πιθανότητες ενός ξενοδοχείου να έχει άμεσες κρατήσεις έγκυνται σε μια σωστή στρατηγική online marketing, ώστε να φτάσει η επιχείρησή σας στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, στις διάφορες μηχανές.  

Δεν υπάρχει κάποια “μυστική συνταγή” που θα σας βοηθήσει να διατηρείστε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων, απλούστατα διότι όλες οι παράμετροι οι οποίες συνυπολογίζονται, απ’ τις διάφορες μηχανές αναζήτησης (οι οποίες είτε ανεβάζουν είτε ρίχνουν την κατάταξη μιας ιστοσελιδας) βρίσκονται κάπου “στη ζώνη του λυκόφωτος”. Νωρίτερα πέρσι, ωστόσο, η Google προέβη σε μια διακριτική ανακοίνωση, με την οποία πιστοποίησε πως ο απόλυτος αριθμός των “Google reviews” (αξιολογήσεων) συνυπολογίζεται σημαντικά στα αποτελέσματα αναζήτησης, ανά περιοχή. Με απλά λόγια, όσο περισσότερα “Google reviews” έχετε, τόσο πιο ψηλά θα είναι η κατάταξή σας, στα αποτελέσματα αναζήτησης! Κάποιος σοφός κάποτε είπε πως “κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει”, οπότε δεν έχετε τίποτε να χάσετε, αδράτοντας την ευκαιρία να δημιουργήσετε όσο μεγαλύτερο αριθμό reviews έχετε τη δυνατότητα.

Με βάση την πείρα μας, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, έχουμε ανακαλύψει διάφορες τάσεις, οι οποίες βοηθούν σημαντικά τη στρατηγική του online marketing ενός ξενοδοχείου:

  1. Περισσότερα reviews είναι προτιμότερα από λιγότερα reviews (ακόμη κι αν κάποια απ’ αυτά είναι αρνητικά).
  2. Τα θετικά reviews είναι προτιμότερα απ’ τα αρνητικά reviews (θα πρέπει, λοιπόν, να είστε ευγενικοί με τους πελάτες σας).
  3. Τα πλέον πρόσφατα reviews είναι προτιμότερα απ’ τα παλαιότερα reviews (θα πρέπει να μεριμνείτε, ώστε να τα ελέγχετε όλα, συνεχώς).

Με λίγα λόγια, ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί, πλέον, να στηρίζει τη διαδικτυακή του φήμη μόνο σε λίγα και πολύ θετικά reviews.

Το σχέδιο δράσης έχει πιθανόν ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται, στο μυαλό σας. Αν όχι, σας παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας αποκαλύψουμε μερικές απ’ τις κορυφαίες ιδέες για το online marketing του ξενοδοχείου σας -δηλαδή τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προκαλέσετε τη δημιουργία περισσότερων reviews, με “γεωμετρική πρόοδο”.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ο απλός τρόπος των ερωτηματολογίων, μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους πελάτες σας (“guest follow-up emails”), στα οποία μπορείτε να ζητάτε απ’ αυτούς να κάνουν ένα review για το ξενοδοχείο σας. Αυτά χρησιμοποιούνται απ’ τους περισσότερους ξενοδόχους καθ’ υπερβολή: τα περισσότερα απ’ αυτά τα emails θα καταλήξουν στον Κάδο Ανακύκλωσης των πελατών σας (ο μέσος όρος απόκρισης, απ’ αυτούς, εκτιμάται στο 8%-12%). Αν, όμως, θέλετε να συνδυάσετε αυτή την πρακτική με την επί τόπου (στο ξενοδοχείο σας) αξιολόγηση απ’ τους πελάτες, τότε κάτι μαγικό αρχίζει να συμβαίνει:
Καλωσήλθατε στη νέα εποχή των “επί τόπου αξιολογήσεων”, με χρήση οθονών αφής, Wi-Fi δικτύων και QR-codes. Η νέα τάση είναι η συλλογή αξιολογήσεων των πελατών, ενώ βρίσκονται ήδη στο ξενοδοχείο. Με τα προϊόντας μας, οι πελάτες μας έχουν καταφέρει ν’ αυξήσουν τον αριθμό των reviews τους από 10 έως 15 φορές, με τη χρήση όλων των “καναλιών” αξιολόγησης, τα οποία προσφέρει η πλατφόρμα μας.

more google reviews for your hotel

Σύνοψη: η μόνη ολοκληρωμένη λύση για άμεσες κρατήσεις ακούει στο όνομα “REVIEWS” (ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ) και το κλειδί αυτής είναι η δημιουργία αξιολογήσεων απ’ τους πελάτες σας, ενόσω αυτοί βρίσκονται ακόμη στο ξενοδοχείο σας.
Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε, ώστε να επωφεληθείτε απ’ αυτή την πρακτική, μέσω των ολοκληρωμένων προϊόντων μας.

Author: Errikos Papanikos

Director Reputize Greece Tel: +30 6996991001